Monday, 26 March 2007

koncepcio

légszeszgyár utcai trafóállomás rekultivációja.

1_a hely, ha nem is központi helyen, de még a helyezkedik el. az épület egy transzormátorszerelő műhely, amelyet az új technológiáknak köszönhetően már egyre kevésbé tudnak kihasználni. az épületet ezen funkciója hamarosan megszűnik, majd felszámolás alá kerül. a legtöbb ilyen épület kihasználatlanul marad és az amortizáció áldozatává válik. célom az épület megmentése és rekultivációja.

2_funkció_ egy építész diákmunkahely létrehozása, amely egyben egy építészeti fórumnak is teret biztosítana. a fórumot úgy képzelem el, mint egy nyilvános közösségi TERET, ami az utca emberének is szól, sőt, adott esetben pl. be lehessen vonni egy-egy workshop-ba, stb. építész hallgatóként mindig is hiányoltam egy olyan nyilvános helyet, ami konkrétan hozzánk és rólunk szól.

az egyetemen belül az építész STÚDIÓ hangulatával tudnám jellemezni az általam elképzelt TERET. mindenféleképpen egy olyan helyiséget szeretnék megtervezni, ami szellős, kényelmes, tág teret jelentene éjjel-nappal, mintegy önszabályozó rendszerrel, ahol szabad kezet kapnának azok a diákok, [tanárok, ...] akik éreznek elég ambíciót ahhoz, hogy társaikat megfelelő irányba terelgetve egy magas kulturális színt vigyenek az építész réteg és az irántuk érdeklődők, nem utolsó sorban a város életébe. nem beszélve pécs2010-ről, a kultúra fővárosáról, amihez kapcsolódóan maximálisan helyénvalónak érzek egy ilyen irányú törekvést.

a fórum mellett a diákok, fiatalok, és tulajdonképpen minden korosztály egyik legfontosabb igényeit kielégítendően szükségesnek érzem egy olyan egységet szervezni a város életébe, amely egy konkrét réteget mozgatna meg. gondolok itt arra a zenei stílusra, életérzésre, amely A pop, A mindennapi, A megszokottól eltérő utat képvisel[het]ne. ezt az épület alagsori szintjén egy UNDERGROUND klub biztosítaná [ami lehet merész, önző, egyedi, egyesek szemében felesleges megmozdulás].

3_külföldi ösztöndíjat nyert építész barátaim több ízben hozták fel az ún. ‘Zeichensaal’ elnevezésű helyiséget. a szó jelentése: rajzterem. ennél sokkal többet jelent > egy hely, ami nem egy kollégiumi szoba, nem egy albérlet, nem az iskola műhelye. a hely, mint diákmunkahely: ahol lehet enni, inni, dolgozni, az internet adott, ugyanakkor nem áll az ajtóban egy tanár, aki hazazavarja az embereket, mert későre jár. nem. ott szabadon alkothat, makettezhet, gondolkodhat, jól érzi magát az ember, vagy akár fáradtan egy ényelmes ágyon jót aludhat J

1 comment:

Anonymous said...

mind a régi pécsi kisház.
Ez má nem ujdonság, legfeljebb a mai diákoknak.